Veel huishoudens krijgen ermee te maken, een te hoge luchtvochtigheid in huis. Zeker als het een tijdje slecht weer is kan de luchtvochtigheid in huis flink oplopen. Dat zorgt voor onaangename luchtjes, kan benauwdheid veroorzaken en kan zelfs leiden tot schimmel. Het is dan ook noodzakelijk om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.
Wat is een goede luchtvochtigheid in huis
De luchtvochtigheid is het percentage vocht dat in de lucht zit. In Nederland is de luchtvochtigheid buitenshuis gemiddeld tussen 60% en 80%. Vanwege het gematigde zeeklimaat kan dat per dag overigens sterk verschillen. Ook de seizoenen spelen hierbij een rol.
Binnenshuis is een goede luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Ook de luchtvochtigheid in huis kan fluctueren. Dagelijks produceren mensen door wassen, uitademen, douchen en koken vocht. Voor een gezin ligt dat rond de 10 tot 15 liter per dag. Een deel van dit vocht moet het huis kunnen verlaten. Als in huis de ramen beslaan is dat een teken dat de luchtvochtigheid te hoog is. Als dat niet gebeurt, wordt het in huis te vochtig, dat kan voor deze ongemakken zorgen:
- Gezondheidsklachten
- Kortademigheid en benauwdheid
- Schimmel in huis
- Bedompte lucht
- Beslagen ramen en spiegels
Een te lage luchtvochtigheid is overigens ook niet goed. Ook dit kan tot problemen en gezondheidsklachten leiden:
- Geïrriteerde neus en ogen
- Droge huid en lippen
- Irritatie aan de luchtwegen
Tips voor het verbeteren van het vochtgehalte in huis
Als de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt is het tijd om in te grijpen. Je herkent een te hoge luchtvochtigheid aan beslagen ramen en spiegels, maar ook aan de benauwde muffe lucht. Nog beter is het om het vochtgehalte in huis te meten met een luchtvochtigheidsmeter. Is de luchtvochtigheid in huis 70% of 80% dan moet direct ingegrepen worden. Dit zijn onze tips om dat te realiseren.
Tip 1. Zorg voor minder vochtuitstoot
Het vochtgehalte in huis kan verlaagd worden door minder vocht te produceren. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is door de was niet in huis te drogen, maar buiten te hangen. Daarnaast is het aan te raden om vloeren, ramen en andere oppervlakken na het schoonmaker met water te drogen. Doe tijdens het koken een deksel op de pan.
Tip 2. Zorg voor voldoende ventilatie
Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel huizen hebben te weinig ventilatie of alle ventilatie is afgesloten. Dit is vooral een probleem in nieuwbouwwoningen. Die hebben niet de bekende kieren en gaten die oudere huizen wel hebben. Zet bewust ventilatieroosters open en zet af en toe een raam of deur open.
Tip 3. Ventileer extra wanneer er meer vocht vrijkomt
Als je bezoek hebt, een uitgebreide maaltijd kookt of net de was hebt gedaan is het verstandig om extra te ventileren. Het vocht dat tijdens die momenten vrijkomt kan niet zomaar weg. Een goede manier om dit te realiseren is met behulp van mechanische ventilatie. Zorg ook altijd dat de afzuigkap tijdens het koken aan staat.
Tip 4. Doe een paar kamerplanten weg
Mensen die een zeer droog huis hebben doen er goed aan om meer kamerplanten aan te schaffen. Planten stoten meer water uit waardoor de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat. Dat is prettig zolang de luchtvochtigheid in huis binnen de norm blijft. Gaat de luchtvochtigheid in huis naar 80% of 70% dan is het verstandig om wat planten weg te doen of tijdelijk buiten te zetten.
Tip 5. Kies de juiste vloerbedekking
is de luchtvochtigheid in huis continu te hoog dan kan dat ook te maken hebben met de vloerbedekking. Tapijt en vloerkleden zullen meer vocht vasthouden dan tegels, laminaat of houten vloeren. Haal vloerkleden tijdelijk weg om te ontdekken of het probleem hiermee minder wordt. Heb je tapijt dan is het de overweging waard om een ander soort vloerbedekking te kiezen of extra mechanische ventilatie aan te schaffen. Een andere manier om vocht te verwijderen is met behulp van vochtvreters.